A vízlágyítás
Házi vízlágyító berendezések – technológiai vízkezelés
A vízlágyítás a technológiai vízkezelés egyik eljárása. Akinek már okozott bosszúságot az elzárhatatlan csöpögő vízcsap, a főtőelem megrongálódása miatt használhatatlanná vált mosógép, az eldugult zuhanyrózsa, a foltos zuhanykabin és foltosan maradt edények gondos mosogatás után, az talán sejti, miért van szükség vízlágyításra. Ennél rosszabb csak a fogkő gyors kialakulása – a vesekőképződést már ne is említsük.
A háztartások vizes blokkjában előforduló vízzel kapcsolatos problémák túlnyomó részét az évek során lerakódott vízkő okozza (lásd képünket: egy vízvezetékcső metszete). Ha neked is ismerős a vízkő ellen folytatott reménytelennek tűnő küzdelem, ha szeretnéd a szerelőkre, csőcserékre, új háztartási gépekre: bojlerre, kazánra költött pénzt inkább hangoskönyvekre fordítani, akkor ismerd meg az ellenséget ahelyett, hogy feleslegesen harcolsz vele! Van bevált megoldás, szabadulj meg a vízkőtől véglegesen! A problémád házilag is megoldható.
Milyen problémákat okoz a vízkő?
A vízkőlerakódás akár 40%-os energiafelhasználás-növekedést eredményezhet a vízmelegítő berendezések (bojler, kombikazán, mosogatógép, mosógép, vízforraló) esetében. A vízkőlerakódás roncsolja a mosó-, mosogatógépek, wc-tartályok tömítéseit, jelentősen csökkentve azok élettartamát.
A hagyományos és kerámiabetétes csaptelepek hibáinak (csepegés) nagy részét is a lerakódott vízkő okozza. Kemény víz használata során 30 %-kal több mosó- , mosogató- és fertőtlenítő szer használata szükséges a lágy vízhez képest. Kemény víz használata esetén rendszeresen kell nagyobb összegeket költenünk készülékeink (bojler, kazán, házi ivóvíz fertőtlenítő berendezések) vízkőmentesítésére.
Csempéken, fugákon és egyéb felületeken lerakódott vízkő az esztétikai problémák mellett ideális környezetet biztosít a különböző baktériumok, gombák megtelepedéséhez.
A mosogatás, autómosás során a kemény vízből kiváló vízkő foltok formájában jelenik meg (a gépi autómosók minden esetben lágyított vizet használnak ennek elkerülésére).
A sörfőzéshez használt víz minősége
Ugyanígy roppant fontos tényező a vízkeménység – vízlágyság az italiparban, például sörfőzésnél, ahol a berendezések fertőtlenítésére is ügyelni kell. Olvasd el ezt az összefoglaló írást a vízkezeléssel foglalkozó vállalkozás szakmai blogján.
Mi a vízkő?
A vízkő a vízből kivált és lerakódott ásványi anyagok összessége. A vezetékes víz különböző oldott ásványi anyagokat is tartalmaz. Leggyakrabban kalcium- és magnézium-karbonátokat. Ezeket a vízben található szén-dioxid a vízzel hidrogén-karbonátot alkotva tartja oldott állapotban:
CaCO3 + H2CO3 ↔ Ca(HCO3)2 MgCO3 + H2CO3 ↔ Mg(HCO3)2
A vízben található szén-dioxid nyomáscsökkenés vagy hőmérséklet növekedés hatására elillan, a hidrogén-karbonátként oldatban tartott összetevők kiválnak, és a vízkő lerakódás formájában jelenik meg.
Mit jelent a vízkeménység?
Az ivóvíz keménységét a benne oldott kalcium- és magnézium-ionok okozzák. Megkülönböztetünk állandó és változó keménységet. A változó keménységet a kalcium- és magnéziumionok azon mennyisége okozza, amely a vízben lévő hidrogénkarbonátok mennyiségével egyenértékű. Az állandó keménységet a kalcium- és magnéziumionok egyéb anionokhoz (klorid, szulfát, nitrát, stb.) kötött része okozza.
A változó és az állandó vízkeménység értéke együttesen adja az összkeménység értékét. A felhasználás során valójában a változó keménység okozza a nagyobb problémát. A mész-szénsav egyensúly megbomlásakor, azaz a kalcium- és magnézium-hidrogénkarbonátok és a vízben oldott széndioxid egyensúlyi viszonyának változása esetén (pl. melegítés v. pH eltolódás hatására), bekövetkezik a vízkőkiválás.
Vízkeménység alatt általában az összes keménységet értjük. Ennek értékét keménységi fokokban adjuk meg. Többféle skála létezik, de többnyire a német keménységi skálát [nk°] használjuk. 1 német keménységi fokú az a víz, amelynek 1 literében 10 mg CaO-dal egyenértékű kalcium- és magnézium só van. A víz keménység szerinti osztályozása: nagyon lágy víz: 0-4 nk° lágy víz: 4-8 nk° közepesen kemény víz: 8-18 nk° kemény víz: 18-30 nk° nagyon kemény víz: 30 nk° felett A természetben előforduló vizek mindegyike több-kevesebb oldott ásványi anyagot tartalmaz.
Leglágyabb az esővíz: 0-5 nk°, a Duna kavicsteraszából származó budapesti víz közepes keménységű (kb. 10 nk°), a karsztvíz a legkeményebb: 18-30 nk°. Magyarországon a főként kutakból nyert vezetékes víz jellemzően a kemény víz kategóriába sorolható.
Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001.(X.25.) kormányrendelet a vízkeménységet az indikátor paraméterek közé sorolja. Engedélyezett magyarországi határértékek: minimum: 50 mg/L CaO (5 nk°) – maximum: 350 mg/L CaO (35 nk°)
A rendelet azért állapít meg alsó és felső határértéket is, mert tartós fogyasztás esetén a túl lágy- és a túl kemény víznek is lehetnek egészségkárosító hatásai. A keménységet okozó ionoknak nélkülözhetetlen szerepe van a sejtek ionháztartásában, ugyanakkor a túl kemény víz fogyasztása növeli az érelmeszesedés és a vesekőképződés kockázatát.
Hogyan mérhető a vízkeménység?
A vízkeménység mérésének legegyszerűbb módja a kiskereskedelmi forgalomban kapható Összkeménység mérőkészlet használata.
Vízkezelés – Házi vízlágyító berendezés
A bekötés után a berendezés üzemeltetése során célszerű félévente elvégezni az előszűrő tisztítását. A berendezés hosszútávú hibamentes működéséhez a kezelendő víz mechanikai előszűrésére van szükség. Nem szükséges külön szűrő vásárlása, mennyiben már rendelkezel megfelelő (legalább 80 micron finomságú) szűrőberendezéssel. A megfelelő szűrőberendezés megléte a garancia feltétele. Amennyiben a hálózati víznyomás (akár időszakosan is) 6 bar felett lehet, a berendezés csak nyomásszabályzó beépítése mellett üzemeltethető. Ha a hálózati víznyomás értéke 3 bar alá csökkenhet, a berendezés csak nyomásfokozó szivattyú beépítése mellett üzemeltethető.
További ajánlott témáink
- Adagoló szivattyúk a technológiai vízkezelés eljárásaiban
- Vízlágyítás házi vízlágyító berendezések használatával.
- Vízkeménység, vegyszeres vízkő mentesítés tisztén, gyorsan.
- A sörfőzéshez használt ivóvíz minősége Magyarországon.
- Mikrobiológiai fertőtlenítés, baktériummentesítés, vizek tisztítása
- Vízkezelés klór-dioxid biocid szerrel. Sörgyártás
- Korszerű eljárás a vízkő és a szennyeződések eltávolítására
- A vízkeménység jelentősége a sörfőzés iparágában
- A fertőtlenítés és a tiszta ivóvíz biztosítása a tudomány és technika kihívása
Google helyezés javítás - weboldal keresőoptimalizálás - pr-cikkek![terasz budapest]()
honlap optimalizálás és keresőmarketing a Budapest Teraszon - google seo - pr linképítés | eredeti pr cikk elhelyezés - tiszta forrás | weblap seo - google első hely
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: